top of page
Search
  • Alexandra Radu

Cum poți susține un creator?ilustrație de Iulia Ignat


Dacă ești aici, înseamnă că și tu, ca și noi, crezi în puterea creativității de a schimba lumea și ai câțiva creatori preferați pe care îi urmărești. Spuneam într-o postare anterioară cum creatorii, prin simpla lor prezență pe social media și încăpățânarea de a-și continua activitatea, chiar și în vremuri tulburi de pandemie mondială, au creat în jurul lor mici oaze de liniște și prilej să ne mai descrețim frunțile.


Munca de creație, indiferent ce formă ia, că e fotografie, poezie, ilustrație, actorie, vlog, blog, ceramică, design de bijuterie, design de obiect, dans, pictură, muzică, sculptură, grafică etc, e o muncă la fel de importantă ca oricare alta.

Ca societate, avem nevoie de creatori din toate domeniile, la fel cum avem nevoie de chimiști, de contabili, de economiști, de doctori, de psihologi, de oameni care să producă mâncarea, să construiască drumurile și podurile sau să ne țină orașele curate și multe altele.


Însă pentru creatori nu există angajatori sau joburi pe care le găsești pe BestJobs iar ei sunt nevoiți să își creeze un sistem care să le permită să își continue activitatea de creație dar să și plătească facturi, să contribuie la pensie, să plătească rate pentru o casă, să își trimită copiii la școală și alte lucruri din zona asta pragmatică, atât de necesară vieții.

Believe it or not, pentru creatori, tu, ca membru al societății, ești angajatorul!


Așa că, dacă urmărești un creator care îți aduce bucurie și vrei să îl susții, dar nu ești sigur cum poți face asta, am făcut o listă mai jos cu 6 lucruri pe care le poți face.  • Sharing is caring, atât pe social media cât și în viața reală, așa că dacă îți place un creator, spune mai departe! Când dai share pe social media, nu uita să îl menționezi cu tag în descriere, alfel îi faci mai mult un deserviciu.


  • Oferă-i feedback. Interacționează cu el pe social media, dă like și/sau lasă un comentariu. Munca de atelier este o muncă solitară așa că feedback-ul din partea ta este binevenit. Mulți dintre creatorii cu care am stat de vorbă ne-au mărturisit că din interacțiunea cu voi își iau motivația în zilele gri și fără energie...care vin și la ei ca la toată lumea.

  • Fă la rândul tău ceva creativ, chiar dacă doar în timpul tău liber. Fă ceva cu mâinile, scrie, desenează, inventează, construiește... Dacă poți, mergi la cursuri, mulți creatori organizează cursuri în atelierele lor, sau online. Însă orice activitate creativă, cât de mică, îți va îmbogăți viața și vei aprecia și înțelege altfel munca celor care și-au dedicat viața creației.


  • Participă la evenimente fizice și online, vei avea ocazia să îl cunoști mai bine și poate să descoperi și alți creatori.


  • Cumpără ceea ce face. Dacă îți place ceea ce face și îți permiți, cumpără-i creațiile. Un obiect unicat îți poate aduce multă bucurie sau poate fi oferit în dar cuiva drag. Spre deosebire producția în serie mare, obiectele făcute de mână, cu multă grijă și pasiune, pot ajunge la prețuri destul de mari dar majoritatea creatorilor s-au gândit la asta și au produse pentru toate buzunarele. În cazul ilustrației de exemplu nu multă lume își permite un original, dar cu siguranță poate cumpăra un print, o carte poștală sau un sticker.


  • Susține-l lunar. În ultimii ani au apărut mai multe platforme pe care tu îți poți susține creatorii preferați cu sume mici lunar. Venitul obținut astfel le oferă acestora o mai mare libertate, le permite să continue să lucreze la proiecte mișto, care de multe ori nu aduc mari beneficii financiare , să cumpere materiale și să plătească facturi. Din ce în ce mai mulți creatori de toate felurile au conturi de Patreon, Ko-fi sau un canal de Youtube pe care poți deveni membru, și în schimbul unor sume mici lunar, iei parte la procesul lor creativ, primești informații behind the scenes sau mici rewards (printuri, stickere, insigne, content special, ești menționat în postări etc)
182 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page