Search
  • Alexandra Radu

#dinatelierDe când am întemeiat Kătun-ul pe un deal, am stat la povesti cu mulți creatori și am văzut multe ateliere, unele mici în balcon sau pe o masă în bucătărie, altele mari și luminoase, unele la început de drum altele vechi de când lumea, dar toate doldora de idei, de speranță și dedicație.

Am învățat foarte multe în procesul ăsta despre creativitate, ce înseamnă să fi creativ și creator în Romania și continuăm să învățăm din mers.

Azi vă povestim puțin din atelierul KĂTUN de ce continuăm să facem ceea ce facem.


Creativitatea e o calitate și o nevoie firească a omului, cu toții ar trebui să îi facem mai mult loc în viețile noastre. E ca sarea-n bucate, e nevoie de puțină creativitate în relații, în cum ne creștem copiii, în găsirea unei soluții, în bucătărie, în pat și în orice fel de muncă ce merită să fie făcută.

A fi creativ nu este o acțiune, ceva ce facem ci mai mult ceva ce suntem sau lăsăm să se întâmple. Cu toții suntem creativi dar sunt oameni care își construiesc viețile în jurul creativității lor, pe aceștia îi numim noi creatori.


Munca de creator nu funcționează după regulile obișnuite ale societății în care trăim, nu ține cont de producție, profit și eficientă, e mai mult ca o floare ce înflorește doar în condițiile optime de grijă, umiditate, nutrienți în sol și temperatură. De obicei vedem doar rezultatul creativității, florile, dar în spatele lor e întotdeauna un grădinar care muncește în fiecare zi pentru ca grădina lui să fie așa frumoasă, sunt multe experimente nereușite, nopți nedormite, renunțări de tot felul, bucurii și tristeți nevăzute.

De aceea preferăm să folosim termeni ca atelier și creator în locul celor de small business și brand, care ni se par puțin off...seci și lipsite de imaginație.


Creatorul își face munca cu bucurie, din pură necesitate, simte că s-ar usca pe dinăuntru dacă s-ar opri, dar ceea ce, uneori nici el nu știe, e că munca lui modestă de atelier e seva întregii omeniri. O lucrare, de la David a lui Michelangelo la cea mai mică decorațiune de brad, e înainte de orice un reminder că viața e mai mult decât o continuă luptă de supraviețuire, este un portal spre noi feluri de a vedea, de a simți și de a fi în lume. Avem mare nevoie de creatori, de fiecare în parte, pentru a crește și pentru a rămâne vii.

Nu există creatori buni sau răi, există doar creatori cunoscuți și mai puțin cunoscuți, pe care îi întâlnim în marile galerii și muzee sau la târguri, care au sau nu cunoștințe tehnice și skill-uri extraordinare, cu care rezonăm sau nu rezonăm, mai rafinați sau mai raw în mesajul lor pentru lume, de la care ne permitem sau nu să cumpărăm lucrări, dar toți sunt importanți, toți sunt un vas comunicant prin care curge seva creativității.


Așa că acolo unde rezonați opriți-vă să mirosiți florile!

Dacă un creator vă aduce bucurie vă încurajăm să cumpărați, de preferat direct din atelier și pe tot parcursul anului nu doar de sărbători, comandați personalizat dacă se poate, povestiți prietenilor, like și share pe social media.

Cum spuneam și în postarea trecută, scopul nostru principal aici la KĂTUN este să ajutăm creatorii de la noi să înflorească nu doar să supraviețuiască și deci să vândă cât mai mult și mai constant din atelier, fără cheltuieli mari de taxe de participare și deplasări sau adaosuri de magazin. Un venit constant este la fel de important pentru un creator ca pentru oricare dintre noi.


Vineri 25 noiembrie venim în întâmpinare cu Târg din Atelier, un eveniment online direct din atelierele creatorilor care își propune să fie o fereastră spre mesele lor de lucru, luminate în perioada asta până târziu în noapte.

Cum funcționează?

La începutul zilei de 25 noiembrie (ora 00:00), vom posta un album pe pagina noastră (la butonul Shop on Website) cu toate minunățiile creatorilor, iar voi le puteți rezerva, în comentarii, pe parcursul zilei de târg.

După eveniment, spiridușii noștri, vor împacheta bine obiectele și le vor trimite, prin curier, la voi acasă, direct sub brad.

Mai mult decât un târg, o poveste!

Și dacă nu v-am convis până acum, aruncați un ochi pe lista completă a participanților:93 views0 comments

Recent Posts

See All