top of page
Search
  • KĂTUN

KĂTUN RAKU

Updated: Mar 13, 2021


Ne-am dorit încă de la început să facem tot felul de evenimente frumoase la Kătun: târguri, tabere, expoziții, cursuri, ateliere creative etc. Prilej să ne întâlnim, să ne cunoștem mai bine, să învățăm lucruri noi și să creștem împreună.

Pe măsură ce trece timpul și învățăm mai multe pe partea de organizare, începem să prindem curaj, așa că azi vă povestim un pic despre cel mai nou și îndrezneț proiect al nostru de până acum - KĂTUN RAKU.

Am vrea să fie ăsta doar începutul, și de aici înainte să facem tabere creative/cursuri pe diferite domenii cu coordonatori dintre membrii Kătun și nu numai. Suntem deschiși la idei și colaborări din domenii creative dar și domenii ajutătoare, ca fotografie de produs, marketing online, ilustrație, ceramică, design de bijuterie etc Așa că așteptăm sugestii în comentarii și propunerile voastre de colaborare pe adresa nostră de e-mail unkatun@yahoo.com.


Dar să le luăm pe rând, cu pași mici - KĂTUN RAKU- este prima tabără creativă Kătun și va avea loc pe 14-21 iunie 2021 într-o locație frumosă din Apuseni - Casa Maria (https://valea-draganului.ro/). Îl vom avea ca invitat și coordonator pe Ciprian Ariciu Ceramics, un foarte talentat și priceput ceramist român, masterand la Facultatea de Arte Decorative şi Design a Universităţii de Arte din Bucureşti și primul român invitat la Festivalul de ceramică Goshogawara Woodfire din Japonia. (pentru cei care nu îl cunosc găsiți mai multe detalii pe site-ul lui: https://www.ciprianariciu.ro/) Avem 8 locuri +one. Cost 500 Euro

  • Ce include costul? Costul include cazare 7 nopți, în cameră dublă cu baie separat, materiale, îndrumare pe parcursul întregii tabere, arderi de biscuit și Raku. Fiecare dintre participanți va pleca acasă cu 1-3 obiecte ceramice modelate de el și arse în tehnica Raku plus o diplomă de participare. Iar la final vom face o expoziție online cu toate lucrările pe site-ul nostru. Cu mâncarea ne vom organiza separat, există opțiunea unui mic dejun bufet suedez cu 20 lei de persoană și o doamnă care ar putea să ne gătească zilnic mâncare caldă din ingediente cumpărate de noi. Dar asta rămâne să discutăm mai aproape.

  • Cui se adresează tabăra? Este în primul rând o tabără de creație, un prilej de a lucra împreună cu alții sub îndrumarea unui coordonator și abia în al doilea rând o vacanță + one într-o locație frumosă. Dacă ești cu adevărat interesat și vrei să explorezi această tehnică într-un cadru sigur această tabără este pentru tine. Raku este o tehnică spectaculoasă dar poate fi și periculoasă dacă nu ai experiența și cunoștințele necesare. Experința în tehnica Raku sau în domeniul ceramicii ajută dar nu este un must, mai importantă este dorința. Nu este un eveniment kids friendly.

  • Cum te poți înscrie? Înscrierile se fac pe adresa de mail unkatun@yahoo.com și mai multe detalii la telefon 0722 496 493. Evenimentul va avea loc doar în cazul în care se ocupă toate locurile.

Ce este Raku? Termenul "Raku" denumeşte o tehnică deosebită de ceramică japoneză provenind din cultul ceaiului şi datând din secolul al XVI-lea. Primul care-a folosit-o a fost Chojiro, cel care a pus bazele unei dinastii de ceramişti aflate astăzi la cea de-a 15-a generaţie. Tehnica Raku e cu atât mai spectaculoasă cu cât implică într-o mare măsură hazardul în naşterea obiectului de artă. Ea constă în modelarea unor piese de argilă refractară, urmată de biscuitare (arderea pieselor la o temperatură joasă), de ornarea lor cu glazuri şi cu oxizi, şi de o nouă ardere, la foc rapid, la 960°. Obiectele sunt apoi scoase brusc din cuptor, introduse în talaş şi stropite cu apă. Citeste mai mult aici.
"Raku e o tehnică de ardere. Dar una "altfel", cu rezultate la care nici nu te aştepţi. În mod normal, obiectele ceramice se ard în cuptor timp de 10-12 ore, după care se lasă acolo până la răcirea completă a cuptorului. Cu Raku e altceva: "După ce se arde obiectul, la 960-970°, se scoate brusc din cuptor şi se introduce aşa, încins, în rumeguş. Atunci dispare total oxigenul şi, în lipsa acestuia, au loc nişte reacţii chimice. O adevărată nebunie, nu mai poţi controla nimic! Ţii piesa 10-15 minute în talaş, apoi stropeşti cu apă rece. Toate aceste şocuri termice acţionează asupra suprafeţelor". Culori în combinaţii neobişnuite, pe care nu le poţi obţine cu pensula, cracleuri, "crăpături adică", fum care pătrunde până-n miezul piesei... "E un spectacol!" " Ciprian Ariciu-ceramist Citeste mai mult aici.

79 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page