top of page
Search
 • unkatun

La povești cu Rodica de la Dor de Lână

În 2022, oare cum arată și pentru ce bate o inimă de creator din România?

Ceea ce fac ei știm deja dar vrem să vedem puțin ce se află în spate, de ce fac ceea ce fac, cum au ajuns să facă asta și care le sunt viețile de zi cu zi.

Ne-am hotărât să aflăm, așa că am pregătit o serie de întrebări pentru creatori, pe care le vom posta sub forma de interviu în anul ce urmează.

Azi stăm puțin la povești cu Rodica Pătrașcu, de la Dor de Lână, care împâslește lână, într-un sătuc de munte din România, așa cum se făcea odinioară.

Rodica s-a alăturat KĂTUN-ului de curând, o găsiți în căsuța cu oiță.


 • bună Rodica, povestește-ne puțin despre tine, ce studii ai, cum ai ajuns să faci ceea ce faci azi și cine ești în afara muncii tale?

Bună! Numele meu este Rodica. M-am născut pe 20 aprilie 1984 în Ploiești. Am terminat Facultatea de Psihologie și Științele Educației și am făcut un master în cadrul Universității din Groningen, Faculty of Behavioural and Social Sciences. Am lucrat cu copiii în diferite părți ale Europei, iar de 3 ani m-am mutat la țară unde m-am îndrăgostit de lână! Din păcate, aici lâna nu mai e valorificată și devine deșeu, așa că m-am hotărât să o salvez. Tunsă de pe oițe o spăl la râu și o scarmăn așa cum o făceau femeile odinioară, apoi o duc la darac să o facă caiere. De abia atunci încep să o împâslesc în diferite obiecte. Mutatăîn mijlocul naturii mă preocupă plantele, plimbările pe munte și diferite alte activități creative, cum ar fi creații din hârtie, monoprinturi din plante.

 • cât din ceea ce faci este talent și cât la sută transpirație?

Din răspunsul dat mai sus rezultă că un procentaj destul de mare este transpirație, vreo 70%, iar în timpul lucrului ideile încep să curgă.

 • cât și ce muncește un creator? ce alte activități ai pe lângă munca de creație (de ex.fotografie, editare, social media, participare la târguri etc.) și cât din timp îți ocupă asta?

Sunt încă la început și nu am un răspuns complet aici. Aproape în fiecare weekend țin ateliere cu copiii la Ferma de sub Penteleu, iar la târguri am început să particip de curând.

 • să fii propriul tău șef și să faci ceva din pasiune e un vis pentru mulți oameni, e chiar așa idilc cum pare din afară? ce îți place și ce nu îți place la munca ta?

Da! Depinde cât de sever vrei să fi cu tine însuți. Ceea ce fac e meditativ de multe ori, dar când intervine mai multă repetiție nu e atât de plăcut întotdeauna.

 • ceea ce faci este:

un hobby care ți-a acapart viața

o afacere

un stil de viață

(argumentează puțin alegerea)


Ceea ce fac este un hobby care mi-a acaparat viața.

Când m-am mutat la țară eram conștientă că ceva se v-a schimba, dar nu știam încă ce. Totul a început la o stână când am văzut un cioban pregătindu-se să arunce o piele de miel, am salvat-o și am învățat pe ea să o argăsesc de la nea’ Gheorghica, singurul din zona care mai știa rostul. Am experimentat câteva piei, până mi-am dat seama că nici de lână nu se mai folosea lumea. Așa m-am decis să îmbin tradiționalul (spălatul la râu, scărmanatul) cu modernul (împâslit îmbrăcăminte pentru telefon, bijuterii și alte accesorii sustenabile)

 • nu vrem să fim indiscreți, așa că poți spune pas întrebării, dar cred că mulți oameni sunt curioși să afle, după o căutare pe google în Romania venitul mediu al unui artist este 4000 lei pe lună, este adevărat? Și dacă da, în câți ani ai ajuns acolo (sau peste)?

-

 • ce lipsește sau ai vrea să vezi mai mult în domeniul creativ din Romania?

Mai multe expoziții în locații diversificate din România, un sistem financiar mai bun care să susțină artiștii.

 • ce resurse există pentru cineva la început de drum? și ce sfaturi i-ai da?

În opinia mea, dacă cineva dorește să câștige din hobby-ul/pasiunea artistică, cel mai important este să producă și să nu renunțe, iar aceasta poate deschide posibilități economice.

 • din afară, creatorii par niște indivizi destul de solitari și concentrați pe munca lor, în ce măsură este așa?

Nu cred că este așa deloc. Majoritatea creatorilor se întâlnesc unii cu alții la diferite evenimente și chiar socializează și se ajută între ei. Câteodată ideile se conturează din împărtășirea lor.

 • ce rol are social media în munca asta de creator și cum faci să păstrezi o relație sănătoasă cu telefonul?

Social media are un rol foarte important, mi s-a demonstrat de curând. Încă am o relație sănătoasă cu telefonul și voi încerca să o păstrez așa, încercând să creez o disciplină cu interval orar de întrebuințare.

 • ce alți creatori de la noi sau din afară urmărești?

Am locuit mult în Țările de Jos printre creatori de toate felurile și țin legătura cu mulți dintre ei: Klaske Oenema, Alpaca Animations, StudioBlank, Ingrid Davids, Jimi Kleinbruinink, Astrid Nobel, Mark Bakker, Ecological Space Engineering, Sexton Creeps etc. Iar de la noi: Casuta cu Cerdac, Ceramiceanu, Smaranda Isar, Cosanzeana, Mon_chateau, Iulia Ignat, Little Houses etc.

 • ai luat în considerare vreodată să pleci din țară, dacă da unde? și de ce ai ales să râmâi în Romania?

Am locuit afară din țară în mai multe părți din Europa, cam vreo 10 ani în total. Câteva luni în Grecia ca voluntar să imi dau seama de răbdarea mea cu copiii. Câțiva ani în Anglia și apoi în Țările de Jos. Am ales să mă întorc “back to my roots” că așa am simțit și m-am mutat la munte.

 • ce este pentru tine KĂTUN?

Dacă imi folosesc imaginația KĂTUN e un cătun în mijlocul naturii, înconjurat de animale, plante, pădure și locuit de oameni frumoși și creativi, iar eu mă bucur să fiu printre ei.

KĂTUN e și o oportunitate de a arăta lumii obiecte frumoase ieșite din mâinile locuitorilor.

 • în ce fel te-a afectat pandemia?

Mă bucur că am luat decizia să mă mut la țară chiar cu un an înainte de pandemie. Nu am simțit-o mai de loc unde locuiesc. Ba chiar, oamenii de la oraș au venit în locuri mai retrase și am reușit să le arat unora dintre ei ceea ce fac.

 • ce faci pentru a-ți încărca bateriile?

Meditez, grădinăresc, urc pe munte cu câinii, citesc când am timp.

 • mare sau munte? și de ce?

Munte clar! Marea are farmecul ei de liniște și mă atrage in sezonul rece.

Muntele, pentru că te motivează să urci și de sus ai o priveliște superbă, și uneori vezi chiar și marea.

 • unde îți dorești să ajungi în vacanța de vară?

Nu știu dacăîn vacanta de vară, dar intenția e de a pleca cu prima ocazie până la tabăra de bază din Everest.

 • ce carte ai citit în ultima vreme?

Acum citesc “Cel mai iubit dintre pământeni”.

 • dacă ai găsi pe jos 100 lei ce ți-ai cumpăra cu ei?

Depinde de situație, dacă aș fi cu un prieten l-aș invita să mâncăm/facem ceva sau m-aș răsfăța.

 • din punctul tău de vedere lumea are nevoie de mai mult/ă...(ce crezi tu că are nevoie)

Din punctul meu de vedere cred că lumea are nevoie de mai multă empatie și compasiune.

65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page