top of page
Search
  • unkatun

Târgul din Ajun 2021 și povestea bradului din pădure

Updated: Dec 12, 2021

Ne pregătim de Târgul din Ajun 2021, o nouă ediție online, care va avea loc pe 11-12 decembrie.

Vom posta în curând detalii despre eveniment, cine participă dintre creatori și ce ne-au pregătit frumos, pe pagina noastră de facebook și instagram, așa că stay tuned.Și pentru că noi aici spunem povești pe care le scriem împreună cu voi, iarna asta ne dorim să rescriem finalul poveștii bradului din pădure, măcar pentru un brad. Nu e o poveste nouă, sunt sigură că ați mai auzit-o pe undeva, poate mulți dintre voi deja ați schimbat finalul în casele voastre dar poveștile sunt făcute să fie spuse iar și iar, și să picure din ureche în câte o inimă de om, și încă una, și încă una...până când lumea întreagă e un loc mai bun.


Aceasta e povestea bradului din pădure așa cum am auzit-o și noi:

Un brad trăiește la noi în jur de 120 de ani, dar sunt și care ajung la 400 de ani.

La 20 de ani bradul ajunge la maturitate și începe să producă conuri. Conurile nu sunt fructele ci inflorescențele bradului. În alveolele conurilor se dezvoltă semințele bradului. Când semințele sunt coapte, alveolele se desfac și semințele sunt libere. Semințele brazilor sunt o sursă de hrană pentru păsări , veverițe și alte rozătoare ale pădurii. Din zeci de mii de semnințe doar un număr infim ajung pe pământ sub zăpadă, și doar una germinează. După doi ani din pământ iese un firicel plăpând care, dacă nu e călcat sau mâncat de animalele pădurii va supraviețui mai departe. Doar unul din 20 de brazi răzbate.

La 3 ani, cam de vârsta Kătunului nostru el arată ca în imagine și are aproximativ 30 cm.

După 12 ani de creștere și luptă acerbă pentru supraviețuire, bradul e tăiat cât ai clipi și ajunge în casele noastre ca pom de Crăciun pe care îl împodobim și îl aruncăm după două săptămâni la gunoi.

Sfârșit

Ne pare crud și prematur finalul poveștii, se termină înainte de a începe cu adevărat, și ne dorim, cu ajutorul vostru să o schimbăm, măcar pentru un brad.. Nu vrem să pierdem atmosfera frumoasă de Crăciun ci din contră, să extindem bucuria, iubirea și generozitatea și asupra braduluir din pădure.

Cu puțină creativitate și cu ajutorul vostru, suntem siguri că o să reușim!

Sunt mai multe alternative: bradul în ghiveci, bradul artificial, împodobirea bradului în curte, o coroniță sau bradul DIY, toate au avantajel


e și dezavantajele lor, despre care nu vom vorbi aici. Dar, cum suntem o comunitate creativă preferata nostră este. de departe, varianta cea mai creativă -un brad DIY.

Planul nostru e să răspândim vestea alternativei DIY la Bradul de Crăciun, cel pe care îl faci cu mâna ta, poate împreună cu cei mici, și care îți aduce mai multă bucurie. Până la urmă ăsta e scopul Crăciunului, nu neapărat cadourile, mâncărurile alese și cumpăraturile ci bucuria împărtășită cu cei dragi și, de ce nu, cu pădurea, the more the merrier!

Aici interveniți voi, dacă vreți să ne ajutați să răspăndim vestea prin puterea exemplului, ne puteți trimite pe adresa de mail unkatun@yahoo.com poze cu bradul vostru DIY ( știm că e devreme dar poate fi din anii trecuți) și două vorbe despre experința voastră și motivația de a face asta. Iar noi le vom posta pe pagina noastră. Nu uitați să ne lăsați o adresă de facebook și instagram dacă vreți să fiți tag-uiți. Și pentru că e Crăciun, și dar din dar se face rai, cele mai frumose propuneri vor avea parte de o surpriză mică din partea creatorilor.

#unkatununbrad #unbrad #unbraddiy #diy #recycle #reuse #repurpose


213 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page