top of page
Search
  • unkatun

Venus de Drăguşeni

La KĂTUN ne pregătim de TÂRGUL MÂNDRELOR 2022, un eveniment online, care va avea loc pe pagina noastră de facebook pe 5-6 martie. Sărbătorim venirea primăverii și feminitatea, cu toate nuanțele ei.

Cover girl este frumoasa Venus de Drăguşeni, o superbă statuetă antropomorfă din cultura Cucuteni a cărei poveste o puteți citi mai jos.Povestea frumoasei Venus de Drăguşeni


În anul 1964, pe dealurile din jurul localităţii botoşănene Drăguşeni, un grup de copii a găsit în brazda întoarsă de plug un idol de lut, cu incizii de o măiestrie rară. Copiii au prezentat statueta profesorului lor de istorie, Artur Crâşmaru, un împătimit al arheologiei, iar acesta şi-a dat seama că are în faţă o zeiţă; era, în fapt, un simbol al fertilităţii şi fecundităţii din cadrul culturii Cucuteni.
Piesa frumos proporţionată, elegantă, constitue reprezentarea unei femei ajunsă la maturitate. Este modelată din pastă fină, arsă oxidant, şi face parte din grupul statuetelor de dimensiuni mari. Are capul circular cu doi lobi laterali, împărţit în două printr-o creastă ce reprezintă nasul. Gâtul este lung, puternic, braţele sunt redate prin amorse rotunjite, puţin ridicate în sus. Corpul este zvelt, armonios, abdomenul uşor bombat, spatele drept. Talia este subliniată prin modelare, fesele proeminente, şoldurile arcuite. Picioarele unite sunt demarcate printr-o uşoară şănţuire ce se termină într-un vârf comun, rotunjit. Este decorată pe întreaga suprafaţă prin incizii ce formează motive romboidale pe corp, triunghiuri pe coapse şi picioare, şi spirale îmbucate pe ombilic. Zona inghinală până deasupra ombilicului e marcată prin incizii ceva mai adânci.

sursă: www.historia.ro26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page