top of page

Un Kătun

o poveste

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti...undeva departe, într-un luminiș neștiut din pădure, un Kătun...

Pentru cei care nu știu ce e aia un Kătun, Kătun-ul e un deal viu, e o creatură fantastica, cu cap de cerb și corp de dragon alb, mare cât un deal, care, atunci când își găsește locul și locuitorii, dacă nu e deranjat de tăietorii de lemne sau de braconieri, doarme și visează frumos sute de mii de ani.

Visele lui sunt strâns legate de trecerea anotimpurilor, de fazele lunii, de flux și reflux, de migrația păsărilor și de destinele oamenilor. Kătun-ul contribuie prin simpla lui existență la echilibrul lumii întregi. Dar ca orice ființă vie are nevoie să fie înconjurat de grijă și iubire, iar aici intervin spiridușii... și voi.

Nu întâmplător ne-am început povestea cu Kătun, iar dacă ascultați povestea mai departe, o să vă fie și vouă limpede, că deși nu grăiește, el este personajul principal al poveștii noastre.

 

Într-o zi, trei spiridușe de ispravă, Țincă Belle, Căsuța și Ale , s-au întâlnit la un iarmaroc, la oraș. Sporiovaind ele, din vorbă-n vorbă, și-au dat seama că toate trei își căutau locul. -La oraș e prea zgomotos și aglomerat, a spus Căsuța. -Dările sunt mari... zise și Belle. -Hai să ne găsim un loc numai al nostru! au spus toate trei aproape într-un glas. Atunci Ale le-a povestit de un vis mai vechi cu un deal viu, o creatură fantastică ce-și caută locuitori și le-a propus să se mute împreună acolo.

Mare i-a fost mirarea când a aflat că celelalte două știau deja de existență dealului fantantastic. Au avut și ele, același vis! Au hotărât să mai cheme și alți spiriduși care fac lucruri frumoase și să se mute cu toții la Kătun, une vor putea să cheme oaspeți din toată împărăția.

Zis și făcut, în câteva zile, și-au construit trei căsuțe în vârf de deal la KĂTUN, iar Țincă Belle, mai îndrăzneață din fire, a trimis sfoară în țară în rândul tuturor spiridușilor de treabă pe care îi cunoștea. 

littlehouses.jpg
alexandraradu.jpg
casutacucerdac.jpg

În scurt timp Kătun-ul avea în jurul lui 12 căsuțe de spiriduși. În iarnă au făcut primul iarmaroc la KĂTUN, și au fost cu toții tare fericiti și veseli, că și-au găsit locul și unii pe alții, și mulți oameni frumoși au venit să îi vadă.

Anul următor a continuat să crească numărul căsuțelor de spiriduși din jurul Kătunului și să vină din ce în ce mai mulți oaspeți, mai ales la iarmaroacele de poveste pe care le organizau în fiecare anotimp.

 

După exact un an, Țincă Belle a născut un spiriduș bebeluș, Petru cel Mic. Și cum, cu bebelușul la sân nu mai putea să se implice ca până acum când se dădeau iarmaroacele, s-a mutat din căsuța din deal, mai la poale, unde era mai ferit și mai liniște. Cam în aceași perioadă Căsuța s-a retras și ea mai la vale, unde împreună cu Căsuțul ei, au construit o căsuță cu cerdac și stupi de albine, și continuă să meșterească obiecte frumoase din ceramică. Ale, mai visătoare din fire, a rămas pe loc, și cu ajutorul lui Momo, un spiriduș digital, al celor două spiridușe, Căsuța și Belle, care au rămas mereu pe-aproape, al Bondarului Dar și al celor 50 de spiriduși de treabă, ca o mare familie, a continuat să organizeze iarmaroacele vesele și forfotitoare de la KĂTUN. Și abia atunci a devenit limpede că au fost cu toții, spiriduși și oaspeți de-opotrivă, chemați în vis, de Kătun.

 

Azi Kătun-ul e un sătuc în toată regula, cu 50 de locuitori-spiridusi care mai de care mai talentați, din care 22 au căsuțe permanente, iar restul și-au făcut căsuță de vacanță. Primește cu drag mii de oaspeți în fiecare an, din toată împărăția. Și am putea să vă spunem că au trăit fericiți, până la adânci bătrâneți...dar încă nu știm, pentru că în viață povestea nu se termină defapt niciodată...

Așa că încheiem cu va urma...

Katun Sprout.png
LUNA.png
SOARE.png
bottom of page